IUC Syd hjälper industriföretag att få kontakt med framtidens arbetskraft 

Studie-och yrkesvägledning är ett hett område i tider av kompetenssäkring och ständiga karriärväxlingar. Vi på IUC Syd har haft förmånen att ta emot studenten Johan Eriksson som valde att lägga sin praktik inom studie-och yrkesvägledningsprogrammet hos oss.

Johan har följt abetet inom en av våra huvudsatsningar för kompetensfrågor – AMK, Arbetsmarknadskunskap. AMK fungerar som företagens röst ute i skolorna och vill väcka ungdomarnas engagemang för sina framtida studie- och yrkesval. Johan har varit ute med våra AMK-kommunikatörer när de talat med ungdomar ute i skolorna, och han har fått inblick i IUC Syds arbete med att skapa branschmodeller för prao. Branschmodeller underlättar praomottagandet ute hos våra industriföretag och inom andra branscher, som vården. Här berättar Johan om tiden hos oss och om den kunskap och erfarenhet han tar med sig.

IUC Syd kopplar ihop skolor och industrier

-Jag har sett ett tydligt problem där företag inom industrin inte alltid känner sig bekväma med att ta emot ungdomar, vilket jag tycker är väldigt synd. IUC Syd däremot, gör ett tydligt arbete med detta genom att koppla ihop skolor och industrier och säkerställa att miljön är en säker praktikplats för eleverna, förklarar Johan.

IUC Syd fokuserar tydligt på att hjälpa industriföretag att få kontakt med framtidens arbetskraft 

– Jag lade märke till IUC Syds tydliga arbetsprocess med att informera elever och studenter om hur det ser ut på arbetsmarknaden, var framtidsjobben finns och hur konkurrensen ser ut i olika branscher och yrken. AMK uppmuntrar de unga att satsa på det yrke de vill ha, men betonar att de ska vara medvetna om arbetskonkurrensen, berättar Johan.

 

 

Vad IUC Syd gör är något jag hade haft nytta av att veta redan i min tidigare årskurs. De kan tydligt beskriva hur arbetsmarknaden ser ut och de har bred kunskap om olika industriella yrken.

                                Johan Eriksson, studie- och yrkesvägledarestudent

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Delta i undersökning om företagens cirkulära omställning

Vilka svårigheter och utmaningar möter du och ditt företag i den cirkulära omställningen? Nu kan du vara med i en…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Alla | IUC Medlem | IUC Projekt | Övrigt

Fin publicitet för våra medlemsföretag BRUNS Products och GLF – Genarps Lådfabrik

Både BRUNS Products och Genarps Lådfabrik får stöd av IUC Syd i sin utveckling genom att delta i affärs- och…

16 augusti, 2021 — Lästid 1 min

IUC Kompetens

IUC Syd välkomnar Charles till AMK-teamet

AMK Skåne växer så det knakar. Nu har IUC Syd glädjen att välkomna Charles Hallworth – ny klassrumskommunikatör. Vi passade…

5 maj, 2023 — Lästid 2 min

IUC Kompetens

Nytt skolsamarbete i Skåne ska locka fler att välja framtidsyrken

Missmatchningen på arbetsmarknaden i Skåne är ett problem för både arbetsgivare och arbetstagare. Under våren görs en ny satsning, den…

21 april, 2023 — Lästid 3 min