Tillväxt och kompetensutveckling för Genarps Lådfabrik

Genarps Lådfabrik (GLF), med träpallar och pallkragar som två stora produkter, har i ett spännande samarbete med Högskolan Kristianstad tagit hjälp av en nyutexaminerad akademiker, bland annat för att utveckla företagets logistiska processer.

Kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv
IUC Syds medlemsföretag Genarps Lådfabrik har under senare år expanderat kraftigt och har sett behovet av att både tillföra kompetens utifrån, och att kompetensutveckla befintlig personal. Högskolan Kristianstad är ett av flera lärosäten som deltar i ett nationellt EU-projekt, KTP – Knowledge Transfer Partnerships, vars syfte är att utveckla en hållbar kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv.

Johan Wester, vd på GLF, fick information om KTP-projektet och såg flera områden där företaget kunde testa att ta hjälp av en akademiker.

– Vi såg detta som en intressant möjlighet att få in någon utifrån, med relevanta kunskaper, som kunde jobba med olika utvecklingsfrågor. Den akademiker som nu är på plats hos oss har gått in i rollen som projektledare och bland annat tittat på hur vi kan ta fram bättre logistiska lösningar för flödet i vårt råvarulager och färdigvarulager.

Medarbetare engagerade i utvecklingsarbetet
Johan betonar vikten av att utvecklinsgarbete ska göras tillsammans med de som har mest kunskap om utmaningarna i logistikarbetet, i det här fallet truckförarna.
– Uppgiften vi gav projektledaren var att intervjua truckförarna, att diskutera, tänka fritt och inte låsa sig i tidigare modeller utan ta in nya idéer för att hitta en bättre logistisk lösning.

Projektledaren har också tillsammans med produktionschef och medarbetare arbetat med en ny pallspikningslinje, vidare varit ett stöd vid planering och installation av ett nytt affärssystem och mätt produktivitet och spill på olika avdelningar.

– Det har varit ett givande utbyte, både för projektledaren och för oss. Jag tror det är bra att få komma in på ett lite mindre företag, att få jobba brett med olika saker och med olika människor.


Från vänster: Kire Gelevski, Produktionschef, Edon Lushaku, KTP-projektledare, Johan Wester, VD

Skräddarsydda utbildningar i CoSkill
Förutom att tillföra kunskap utifrån genom KTP-projektet har Genarps Lådfabrik genom IUC Syd gått in i CoSkill, ett projekt som erbjuder utbildningar för små och medelstora företag, med fokus på digital utveckling. GLF har nyligen börjat i projektet och gör nu en kartläggning för att inventera medarbetarnas individuella utvecklingsbehov.

– Vi har växt mycket och kommer bland annat att bygga upp vissa nya stabsfunktioner. Nu ser vi behov av kompetensutveckling både för ny personal och för våra andra medarbetare. CoSkill ger oss möjlighet att erbjuda skräddarsydda utbildningar när vi är färdiga med vår behovsinventering.

Läs mer om CoSkill
Läs mer om Genarps Lådfabrik

Fler företag kan delta – är du intresserad?
Möjligheten att ta hjälp av en nyutexaminerad akademiker inom projektet KTP Energi Sverige, med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, har förlängts fram till den 30 april 2023. Detta innebär att ytterligare två-tre företag kan delta.

KTP-projekten kan ha olika projektidéer. Det kan handla om produktutveckling, tjänsteutveckling eller processutveckling – energi/logistik/transporter/leverantörskedjor.

Det kan också innebära marknadsföring av en klimatsmart produkt eller ett mera övergripande energistrategiarbete/hållbarhetsarbete i organisationen.

Läs merwww.hkr.se/ktp. Kontakt: Mats Åhlander, Projektledare på Högskolan Kristianstad,

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Möt industrin i IUC-montern på Elmia Subcontractor 14-16 november

IUC-företagen i Skåne, Värmland och Skaraborg gör gemensam sak i IUC-montern på ESC-Elmia Subcontractor i Jönköping 14-16 november. Utställarplatserna i den nya…

21 september, 2023 — Lästid 1 min

Alla

500 intervjuer - utvecklingsbehoven är stora & ökar

Utvecklingsbehoven hos små- och medelstora industriföretag är stora och ökar. Det visar intervjusvar från 500 små- och medelstora industriföretag över…

30 oktober, 2023 — Lästid 1 min

Alla

Möt industrin från Skåne, Värmland & Skaraborg i IUC-montern på Elmia Subcontractor

Kom och möt oss i IUC-montern den 14-16 november på Elmia Subcontractor i Jönköping, norra Europas största underleverantörsmässa för industrin…

8 november, 2023 — Lästid 1 min

Alla

Pilotåret av Omställningslyftet har gått i mål

För ett år sedan startade ett unikt pilot- och utvecklingsprojekt riktat mot svensk industri, Omställningslyftet. Nu har pilotåret gått i…

24 oktober, 2023 — Lästid 2 min