Joakim Enquist intervjuas i Kommun & Näringsliv: "Vi får fart på företagens gröna och lönsamma omställning"

På IUC Syds kontor i Malmö är det tomt. Och kontorsplatserna är färre än de 25 medarbetarna. Förklaringen? Det mesta av IUC Syds arbete sker på plats hos företagen. Med fokus på teknikmognad, affärsutveckling och kompetensförstärkning är IUC Syds målsättning att bidra till en konkurrenskraftig och hållbar industri i Skåne, skriver affärstidningen Kommun & Näringsliv i sitt senaste nummer.

Kärnan i IUC Syds verksamhet är utveckling av företag. Och utveckling – det är industrin i behov av . Det visar IUC Syds kartläggning av industrins utvecklingsbehov. Högst upp på listan står effektivare produktion, digitalisering, kompetenstillförsel och hållbarhet.

Företagsanalysen – startskottet för företagens utvecklingsresa

Varje år erbjuder IUC Syd företagen möjligheter att delta i riktade utvecklingsinsatser. Insatserna – som oftast är kostnadsfria för företagen – börjar med att lyssna in företagens behov.

– Företagsanalysen är startskottet för oss och företagsledningen att börja lägga planen för vilka förflyttningar företaget vill göra och vad som krävs för att ro resan i land, säger Joakim Enquist.

 

Affärsstrategi, teknik och automation och grön omställning

De specifika insatserna beror helt på företagens utmaningar och prioriteringar. Det kan röra alltifrån affärsstrategiska kompetensutvecklingsinsatser av företagets medarbetare till coachning och ökad förmåga hos företagen att investera i rätt tekniska lösningar för exempelvis automatiserade flöden och produktionslinor.

– Ofta ser vi att våra kompetenser och breda projektportfölj kan stödja flera delar i utvecklingsresan. Inför en investering i en ny maskinpark behöver företagen ofta förstärka och förnya medarbetarnas kompetenser. Och själva investeringen kan vara sprungen ur en affärsstrategisk förändring som framkom i företagsanalysen. I alla de stegen och delarna kan vi hjälpa till, säger Joakim Enqvist.

 

Läs hela intervjun på sid. 4 i Kommun & Näringsliv

 

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Ny order till ESS för framgångsrika Examec

Vårt medlemsföretag Examec i Tomelilla har tagit hem en ny order till ESS. Det handlar om en ovanlig typ av…

23 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Förbered ditt företag och dina medarbetare Med automationschecken kan du få stöd att rusta ditt företag inför framtida investeringar i…

22 april, 2024 — Lästid 2 min