Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till DTI och Universal Robots i Odense för att inspireras och lära sig mer om olika robot- och automationslösningar. Resan uppfyllde deltagarnas förväntningar och mer därtill.

– Jag tycker att resan var fantastisk. Jag har börjat jobba inom sälj men kommer från en produktionsbakgrund och när jag fick komma ut och se alla robotar och innovationer så gick min produktionshjärna i 300. Jag fick massa idéer i huvudet om hur man kan förbättra processer och lösa vissa problem i produktionen. Jag kände att mina två kollegor tänkte samma sak, berättar Edon Lushaku, Key Account Manager på GLF Genarp, en av 60-talet deltagare på resan.

GLF, som bl a tillverkar lastbärare, träemballage och tillbehör till emballering, har redan idag hög automation och kollar alltid på att förbättra processer med hjälp av automation.

– Just nu har vi en stor lina som är automatiserad med operatörer där vi kollar på att utöka automationen för att underlätta arbete och öka effektivitet.

En heldag med robotlösningar som bjöd på stor inspiration

Studieresan arrangerades inom ramen för DigIT Hub, i samarbete mellan IUC Syd i Skåne, Techtank i Blekinge, Campus Ljungby i Kronoberg och TEK Kompetens i Halland.

På förmiddagen besöktes DTI:s (Danish Technological Institute) stora robotcenter i Odense som bjöd på över 3000 kvm yta där deltagarna hade möjlighet att se och lära sig mer om mängder av olika robotlösningar och applikationer. Under eftermiddagen gjordes besök på Universal Robots & MiR för att ta del av olika cobotlösningar och lära sig mer om hur kollaborativa robotar kan användas för att skapa nytta och värde i verksamheten.

 

Dagen syftade till att ge deltagande företag inspiration och kunskap för att starta eller ta nya steg framåt i automationsresan. Utöver detta fick företagen nya kontakter till såväl DTI som olika robotleverantörer och automationsmiljöer. Detta blev mycket uppskattat, bl a av de tre deltagarna från ytbehandlingsföretaget YTAB i Näsum.

 

– Ett bra upplägg med mycket lärorikt att ta del av. Vi uppskattade variationen från teknologiskt institut, varför ligger vi i Sverige så mycket efter här? Varför finns inget liknande såsom inspirationskälla för svenska företag? Självklart hittade vi mycket inspiration här för vår del, säger Mats Karlsson, VD på YTAB, som också berättar lite mer om företagets kommande planer på utökad automation:

– Vi tittar mycket på olika typer av digitalisering och automation som det är nu, till exempel att förenkla våra dagliga ordrar /produktionsplanering vi får från två kända lastbilstillverkare där vi är Tier 1 med sekvensleveranser rakt in på deras linor. Vi har idag 3 lacklinjer med robotar i lackeringen för högre volymproduktion och nu tittar vi in på att automatisera även delar av fåstycksproduktionen samt vissa delar av förberedelserna innan lackeringen också, men på vissa punkter är det svårt att hitta kompetent partner som kan hjälpa till på ett kreativt sätt i detta.

Lärdomar från en integratörs perspektiv

Utöver tillverkande företag var även ett antal teknikföretag med på resan. Ett av dessa är Sysmec i Ljungby som jobbar med utveckling av maskiner och utrustningar. Karl-Henry Petersson, automationstekniker och delägare på Sysmec, tyckte från perspektivet som maskinbyggare/integratör att det var intressant att lyssna på företagare som precis har börjat att fundera på att implementera automation och robotar i sin verksamhet.

– Många har ett problem/utmaning men har inte den tekniska kunskapen för att veta vad de ska leta efter för att lösa det. Vi måste göra automation lättförståelig så att det inte blir så avskräckande.

Karl-Henry menar att utmaningen för små och medelstora företag är att våga och ta första steget och börja använda automation i sin verksamhet.

– Ofta har företag maskiner för stora belopp men tvekar att investera i kringutrustning såsom automation och robotar för att det är lite okänt vatten för dem. Detta får till följd att maskinerna står still på fikaraster och efter arbetsdagens slut och producerar noll.

– I vår del av världen kan vi inte konkurrera med hjälp av lönen utan genom att vara effektivare och smartare. Mitt tips är att implementera automation i liten skala tills man känner sig bekväm med det och sedan ta nästa steg. Om man siktar för högt så kan det ofta bli så komplicerat att det blir pannkaka av allt. Och framför allt, var inte rädd för att ta hjälp av de som gjort det innan.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Går ditt företag i automationstankar?

Det pågår kontinuerligt olika projekt som kan hjälpa framför allt små och medelstora företag med insatser inom automation/digitalisering. Enklast är att ta kontakt med IUC i din region för mer information:

Skåne: IUC Syd Marcus Engqvist,
Blekinge: Techtank Ingela Håkansson,
Kronoberg: Campus Ljungby Patrik E Perslow, & Gunilla Åström,
Halland: TEK Kompetens Nicklas Simonsson,

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Bilder från resan

____________________________________________________________________________________________________________________________________

DigIT Hub Sweden är en europeisk digital innovationshubb (EDIH) som hjälper företag och den offentliga sektorn att digitalisera, med ekonomiskt stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Vinnova, Region Skåne, Region Blekinge och Region Kronoberg. Läs mer på https://digithub.se/.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Ny order till ESS för framgångsrika Examec

Vårt medlemsföretag Examec i Tomelilla har tagit hem en ny order till ESS. Det handlar om en ovanlig typ av…

23 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Förbered ditt företag och dina medarbetare Med automationschecken kan du få stöd att rusta ditt företag inför framtida investeringar i…

22 april, 2024 — Lästid 2 min