Ny order till ESS för framgångsrika Examec

Vårt medlemsföretag Examec i Tomelilla har tagit hem en ny order till ESS. Det handlar om en ovanlig typ av transportör, ett så kallat LSS-Handling System. Produktionen är i gång och ordern på runt en miljon SEK ska levereras innan sommaren.

Lång historia med ESS

Examec, specialiserade på avancerat maskinbygge, har i drygt tio år jobbat mycket strategiskt för att etablera sig på Big Science-marknaden. De var tidigt ute, och var det företag som fick den allra första ordern som ESS lade ut, i oktober 2013. Då handlade det om en Neutron Splitter Test Enclosure. Den aktuella ordern till ESS gäller ett Light Shutter Handling System, ett underhållssystem som kommer att monteras under light shutters.

Transportör som kallas LSS-Handling System som Examec ska leverera till ESS.

Ordern är en i raden av återkommande förfrågningar från olika forskningsanläggningar till Examec och Mats Ohlsson, företagets grundare och VD, är nöjd med företagets utveckling.

”Vi får idag regelbundet förfrågningar från olika forskningsanläggningar och är ’top of mind’ på en handfull av dem. Det är frukten av en medveten satsning mot Big Science där vi började med att lämna anbud på enklare saker, visade att vi lever upp till alla krav, och har sedan kunnat gå vidare med mer avancerade ordrar”.

Nätverk av svenska företag kan serva forskningsanläggningen

Examec är en del av det nätverk av kompetenta svenska företag som under åren byggts upp i ESS’ närområde. Frida Tibblin Citron, affärsutvecklare på Big Science Sweden, understryker betydelsen av nätverket.

”Nu under den operativa fasen kommer dessa företag, inom en radie av 20 mil från ESS, att kunna serva anläggningen med de behov som uppstår efter hand. Dessutom är Big Science en liten värld och många som jobbar på ESS flyttar till andra anläggningar i Europa och har man då levererat väl på ESS kan det ge ringar på vattnet och även ge svenska företag ordrar på andra anläggningar”.

För Examec fortsätter det framgångsrika arbetet med att etablera sig som efterfrågad leverantör. Nyligen lämnade företaget in en offert till CERN på 16,5 miljoner SEK. IUC Syd och Big Science Sweden ser fram emot att följa utvecklingen.

Business Developer & Project Manager

+46 76 144 33 81‬

Frida Tibblin Citron

Business Developer & Project Manager

Kontaktuppgifter

  • +46 76 144 33 81‬

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Förbered ditt företag och dina medarbetare Med automationschecken kan du få stöd att rusta ditt företag inför framtida investeringar i…

22 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Joakim Enquist intervjuas i Kommun & Näringsliv: "Vi får fart på företagens gröna och lönsamma omställning"

På IUC Syds kontor i Malmö är det tomt. Och kontorsplatserna är färre än de 25 medarbetarna. Förklaringen? Det mesta…

2 maj, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min