Så hjälper IUC Syd till att bygga attraktivitet i yrkesutbildningarna

I praktiskt taget alla branscher skriker arbetsgivarna efter kompetens. Inte minst är det en återkommande återkoppling som vi på IUC Syd får i kontakt med våra medlemsföretag och partnerkommuner. En bättre fungerande kompetensförsörjning var också temat på Region Skånes seminarium i Eslöv nyligen.

Annhild Månsson och Charlotte Olsson, som jobbar med kompetensfrågor på IUC Syd, berättade om några av framgångsfaktorerna för att bygga attraktivitet kring yrkesutbildningarna och yrkesmöjligheterna.

– I all enkelhet handlar det om att ge unga människor bättre bilder av vad ett kommande yrkesliv kan vara. Ett genomtänkt och strategiskt arbete med exempelvis prao, studiebesök, samarbeten mellan näringsliv och skola spelar en viktig roll i att visa på den stora bredd som finns att möta efter åren i skolan, framförde Annhild Månsson.

IUC Syd:s arbete med kompetensfrågorna

En förbättrad kompetensförsörjning är – tillsammans med affärsutveckling och teknikutveckling – ett viktigt strategiskt fokusområde för IUC Syd. Vi arbetar med ett helhetsgrepp i denna viktiga framtidsfråga.

Varje vecka är våra klassrumskommunikatörer ute och träffar unga och föreläser i arbetsmarknadskunskap. Detta tack vare finansiering av Region Skåne och från deltagande kommuner. Och i våra projekt, insatser och verktyg tar IUC Syd också ett stort ansvar i kompetensutvecklingen av de arbetstagare som behöver fylla på kunskaper och lära nytt.

Studie från Tillväxtverket visar att Arbetsmarknadskunskap har effekt

– Enligt en studie från Tillväxtverket kan man se att ansökningarna till exempelvis vård- och omsorgsprogrammet dubblerades. Den visar att dialogen med unga fungerar och vi kan ge en kompletterande, och delvis annan bild, av framtida yrkesmöjligheter och de kompetenser som kommer att behövas på arbetsmarknaden, säger Charlotte Olsson med glädje efter talarpasset i Eslöv.

Kontakta oss:

Vill du veta mer om hur IUC Syd kan vara med och stärka era möjligheter till en långsiktig kompetensförsörjning? Eller vill du visa upp och prata med unga om ditt företags bransch och framtida behov av kompetenser? Ta gärna kontakt med Annhild eller Charlotte här nedan.

IUC Kompetens

0707-73 56 55

Annhild Månsson

IUC Kompetens

Min styrka på jobbet är att se det stora perspektivet på saker och ting. Jag har lätt för att knyta ihop och se sammanhang och är nyfiken på hur allt hänger ihop och fungerar.

Något inte alla vet om mig är att jag har sjungit en hel del opera, men nu är det mest bakverk och trädgårdsarrangemang som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0707-73 56 55

Kommunikatör Arbetsmarknadskunskap

0702-32 12 69

Charlotte Olsson

Kommunikatör Arbetsmarknadskunskap

Min styrka på jobbet är tack vare min förkärlek till att skapa ordning och strukturer. Hur tråkigt det än låter kan ett exceldokument vara mycket roande att jobba i tycker jag. Även att vara ute i klassrum och inspirera ungdomar är såklart något jag är bra på!

Något inte alla vet om mig mig är att jag är mästare på Ticket to Ride!

Kontaktuppgifter

  • 0702-32 12 69

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Sensommar - dags att boka in höstens industrifikor och nätverksträffar!

Bra att boka in höstens Industrifikor och nätverksträffar redan nu i kalendern. I höst fortsätter vi att träffas för att…

17 augusti, 2022 — Lästid 1 min

Alla

Sommarhälsning från IUC Syd

Hej alla industrivänner! På IUC Syd summerar vi en intensiv vår, och börjar lägga ihop pusslet för höstens alla aktiviteter…

1 juli, 2022 — Lästid 1 min

Alla

Ny kommunikationsansvarig på IUC Syd

Med över tio års arbete som kommunikatör i ryggen börjar Joachim Graetsch den här veckan sin nya roll som ansvarig…

25 augusti, 2022 — Lästid 1 min

Alla

Storsatsning för att underlätta företagens klimatomställning

Tillväxtverket satsar nu, tillsammans med RISE, SISP, Energikontoren, IUC och IVL, totalt ca 150 Mkr för att coacha, inspirera och…

1 juli, 2022 — Lästid 1 min