Så hjälper IUC Syd till att bygga attraktivitet i yrkesutbildningarna

I praktiskt taget alla branscher skriker arbetsgivarna efter kompetens. Inte minst är det en återkommande återkoppling som vi på IUC Syd får i kontakt med våra medlemsföretag och partnerkommuner. En bättre fungerande kompetensförsörjning var också temat på Region Skånes seminarium i Eslöv nyligen.

Annhild Månsson och Charlotte Olsson, som jobbar med kompetensfrågor på IUC Syd, berättade om några av framgångsfaktorerna för att bygga attraktivitet kring yrkesutbildningarna och yrkesmöjligheterna.

– I all enkelhet handlar det om att ge unga människor bättre bilder av vad ett kommande yrkesliv kan vara. Ett genomtänkt och strategiskt arbete med exempelvis prao, studiebesök, samarbeten mellan näringsliv och skola spelar en viktig roll i att visa på den stora bredd som finns att möta efter åren i skolan, framförde Annhild Månsson.

IUC Syd:s arbete med kompetensfrågorna

En förbättrad kompetensförsörjning är – tillsammans med affärsutveckling och teknikutveckling – ett viktigt strategiskt fokusområde för IUC Syd. Vi arbetar med ett helhetsgrepp i denna viktiga framtidsfråga.

Varje vecka är våra klassrumskommunikatörer ute och träffar unga och föreläser i arbetsmarknadskunskap. Detta tack vare finansiering av Region Skåne och från deltagande kommuner. Och i våra projekt, insatser och verktyg tar IUC Syd också ett stort ansvar i kompetensutvecklingen av de arbetstagare som behöver fylla på kunskaper och lära nytt.

Studie från Tillväxtverket visar att Arbetsmarknadskunskap har effekt

– Enligt en studie från Tillväxtverket kan man se att ansökningarna till exempelvis vård- och omsorgsprogrammet dubblerades. Den visar att dialogen med unga fungerar och vi kan ge en kompletterande, och delvis annan bild, av framtida yrkesmöjligheter och de kompetenser som kommer att behövas på arbetsmarknaden, säger Charlotte Olsson med glädje efter talarpasset i Eslöv.

Kontakta oss:

Vill du veta mer om hur IUC Syd kan vara med och stärka era möjligheter till en långsiktig kompetensförsörjning? Eller vill du visa upp och prata med unga om ditt företags bransch och framtida behov av kompetenser? Ta gärna kontakt med Annhild eller Charlotte här nedan.

IUC Kompetens

0707-73 56 55

Annhild Månsson

IUC Kompetens

Min styrka på jobbet är att se det stora perspektivet på saker och ting. Jag har lätt för att knyta ihop och se sammanhang och är nyfiken på hur allt hänger ihop och fungerar.

Något inte alla vet om mig är att jag har sjungit en hel del opera, men nu är det mest bakverk och trädgårdsarrangemang som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0707-73 56 55

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Debatt i Dagens industri: Sydsverige mest utsatta elområdet i Europa – ett hot mot innovation

Debattartikel: Innovation och forskning är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och för nya energilösningar som kan bidra till både klimatmålen och…

9 januari, 2023 — Lästid 1 min

Alla

Nya affärsutvecklingscheckar - digitalisering först ut

Region Skåne erbjuder nu fyra affärsutvecklingscheckar för att stötta och stärka företagens digitalisering, kompetensutveckling, hållbarhetsarbete och internationalisering. Affärsutvecklingscheckarna skapar goda…

30 januari, 2023 — Lästid 1 min

Alla

IUC Syds lean-nätverk på besök hos Alfdex i Landskrona

Lean och medarbetarskapet. Det var temat när deltagarna i vårt leannätverk möttes hos Alfdex i Landskrona. Monteringscheferna Tara Kure och…

12 januari, 2023 — Lästid 3 min

Alla

Redo för robot- och automationsresan? Ta chansen att söka automationscheckarna som förenklar er resa!

Alldeles nyligen slog Tillväxtverket upp dörrarna för fler tillverkande företag att automatisera och robotisera. Genom deras automationscheckar kan små och…

23 januari, 2023 — Lästid 1 min