Så hjälper IUC Syd till att bygga attraktivitet i yrkesutbildningarna

I praktiskt taget alla branscher skriker arbetsgivarna efter kompetens. Inte minst är det en återkommande återkoppling som vi på IUC Syd får i kontakt med våra medlemsföretag och partnerkommuner. En bättre fungerande kompetensförsörjning var också temat på Region Skånes seminarium i Eslöv nyligen.

Annhild Månsson och Charlotte Olsson, som jobbar med kompetensfrågor på IUC Syd, berättade om några av framgångsfaktorerna för att bygga attraktivitet kring yrkesutbildningarna och yrkesmöjligheterna.

– I all enkelhet handlar det om att ge unga människor bättre bilder av vad ett kommande yrkesliv kan vara. Ett genomtänkt och strategiskt arbete med exempelvis prao, studiebesök, samarbeten mellan näringsliv och skola spelar en viktig roll i att visa på den stora bredd som finns att möta efter åren i skolan, framförde Annhild Månsson.

IUC Syd:s arbete med kompetensfrågorna

En förbättrad kompetensförsörjning är – tillsammans med affärsutveckling och teknikutveckling – ett viktigt strategiskt fokusområde för IUC Syd. Vi arbetar med ett helhetsgrepp i denna viktiga framtidsfråga.

Varje vecka är våra klassrumskommunikatörer ute och träffar unga och föreläser i arbetsmarknadskunskap. Detta tack vare finansiering av Region Skåne och från deltagande kommuner. Och i våra projekt, insatser och verktyg tar IUC Syd också ett stort ansvar i kompetensutvecklingen av de arbetstagare som behöver fylla på kunskaper och lära nytt.

Studie från Tillväxtverket visar att Arbetsmarknadskunskap har effekt

– Enligt en studie från Tillväxtverket kan man se att ansökningarna till exempelvis vård- och omsorgsprogrammet dubblerades. Den visar att dialogen med unga fungerar och vi kan ge en kompletterande, och delvis annan bild, av framtida yrkesmöjligheter och de kompetenser som kommer att behövas på arbetsmarknaden, säger Charlotte Olsson med glädje efter talarpasset i Eslöv.

Kontakta oss:

Vill du veta mer om hur IUC Syd kan vara med och stärka era möjligheter till en långsiktig kompetensförsörjning? Eller vill du visa upp och prata med unga om ditt företags bransch och framtida behov av kompetenser? Ta gärna kontakt med Annhild eller Charlotte här nedan.

IUC Kompetens

0707-73 56 55

Annhild Månsson

IUC Kompetens

Min styrka på jobbet är att se det stora perspektivet på saker och ting. Jag har lätt för att knyta ihop och se sammanhang och är nyfiken på hur allt hänger ihop och fungerar.

Något inte alla vet om mig är att jag har sjungit en hel del opera, men nu är det mest bakverk och trädgårdsarrangemang som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0707-73 56 55

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

AMK-teamet förstärks med ny klassrumskommunikatör

Vi hälsar Kevin Thalamcherry välkommen till oss på IUC Syd. Kevin blir en del av teamet som jobbar med långsiktig…

27 februari, 2023 — Lästid 1 min

Alla

IUC Syd erbjuder: 52h coachning i allt från produktionsutveckling till hållbarhetsstrategier

En utvecklingsresa betyder ofta att flera affärsstrategiska beslut måste fattas. Det är bara starten på resan som kan innebära nya…

2 maj, 2023 — Lästid 1 min

Alla

Ställ ut med IUC Syd på Elmia Subcontractor 14-16 november 2023

Elmia Subcontractor är norra Europas ledande underleverantörsmässa, en mötesplats för företag inom tillverkande industri, deras kunder och leverantörer. Under ett…

23 mars, 2023 — Lästid 4 min

Alla

Välkommen Jerry Bengtson, ny ordförande för Teknikcollege Skåne

Jerry Bengtson lämnade posten som VD på Tetra Pak för ett år sedan, efter en lång karriär inom bolaget. Engagemanget…

25 april, 2023 — Lästid 1 min