Mer samverkan och nya affärsmodeller ska stärka Skånes livsmedelsnäring

Livsmedelssektorn i Skåne behöver mer samverkan och nya affärsmodeller
Hur kan Skåne fortsätta att ha en stark livsmedelsnäring, hur kan vi skapa framsteg gemensamt och vilka kompetenser kommer att behövas i framtiden?

Engagemanget var högt när frågorna diskuterades på Region Skånes webbinarium med temat Framtidens livsmedelssektor, den 27 januari. Vill vi ha en stark livsmedelssektor och en blomstrande livsmedelsnäring Skåne? Ja, då behövs det mycket mer samverkan och mer kunskap om nya affärsmodeller som visar affärsnyttan av att satsa på innovationer för en mer hållbar livsmedelsbransch. Och det behövs fler unga människor som vill in och jobba i branschen.

 

Jenny Bergsten från Region Skåne var glad över det stora intresset för den skånska livsmedelsnäringen och underströk betydelsen av att få igång nya projekt och även att lyfta frågorna nationellt. Från regionens håll kan man bidra med samordning, finansiering, analyser och faktaunderlag. Jenny: ”Vi bjuder in till fortsatt gott samarbete för att driva förändring”.

 

Bland talarna fanns Max Grym och Samir Halimanovic från IUC Syd som båda är engagerade i satsningar inriktade på att stärka en sund och hållbar livsmedelssektor i Skåne. Samir berättade om ett projekt som undersöker hur man bättre kan utnyttja restflöden i livsmedelskedjan och hitta potential för nya affärsmöjligheter, och Max beskrev insatser inom Arbetsmarknadskunskap som ska säkra livsmedelsbranschens framtida kompetensförsörjning – hur attraherar vi ungdomarna till branschen?

Samir Halimanovic är projektledare i samverkansprojektet Cirkulärt utvecklingscentrum i Skåne som IUC Syd driver tillsammans med Livsmedelsakademin och Packbridge – läs om detta här.

Max Grym är kommunikatör inom Arbetsmarknadskunskap som är en länk mellan näringsliv och skola. Max är bland annat ute i skolorna för att väcka elevernas intresse för olika branscher, som livsmedelsbranschen – läs mer här.

Webbinariet ingick i Region Skånes webbinarieserie Skånska lärdomar om framtidens livsmedelssektor – läs mer här.

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Landskrona Energi ny partner till Arbetsmarknadskunskap Skåne

Många unga vet lite om energibranschen. Det vill Landskrona Energi ändra på. Genom ett nytt partnerskap med Arbetsmarknadskunskap vill företaget…

11 november, 2025 — Lästid 1 min

Alla

Nicklas Simonsson, ledamot i IUC Syds styrelse: "Mångfald är avgörande för industrins utveckling"

Nicklas Simonsson ingår i IUC Syds styrelse och har lång erfarenhet av att arbeta med industrins utvecklingsfrågor. Inte minst från…

7 november, 2025 — Lästid 2 min

Alla

Nytt internationellt nätverk ska hjälpa industriföretag att lyckas med AI

Hur kommer små och medelstora industriföretag igång med AI, utan att gå vilse i tekniksnacket? Det är en av frågorna…

13 november, 2025 — Lästid 2 min

Carina Lonhage, inköpschef, Göran Sjöberg, vd, och Anders Jeppsson, produktionschef. Foto: Hörby Bruk.

Alla

Artikel i Verkstäderna: Så lyfte Hörby Bruk sin produktion

Tidningen Verkstäderna har uppmärksammat Hörby Bruks resa med Produktionslyftet: Efter pandemiboom och inflationssmäll valde Hörby Bruk att göra något många…

7 november, 2025 — Lästid 1 min