Mer samverkan och nya affärsmodeller ska stärka Skånes livsmedelsnäring

Livsmedelssektorn i Skåne behöver mer samverkan och nya affärsmodeller
Hur kan Skåne fortsätta att ha en stark livsmedelsnäring, hur kan vi skapa framsteg gemensamt och vilka kompetenser kommer att behövas i framtiden?

Engagemanget var högt när frågorna diskuterades på Region Skånes webbinarium med temat Framtidens livsmedelssektor, den 27 januari. Vill vi ha en stark livsmedelssektor och en blomstrande livsmedelsnäring Skåne? Ja, då behövs det mycket mer samverkan och mer kunskap om nya affärsmodeller som visar affärsnyttan av att satsa på innovationer för en mer hållbar livsmedelsbransch. Och det behövs fler unga människor som vill in och jobba i branschen.

 

Jenny Bergsten från Region Skåne var glad över det stora intresset för den skånska livsmedelsnäringen och underströk betydelsen av att få igång nya projekt och även att lyfta frågorna nationellt. Från regionens håll kan man bidra med samordning, finansiering, analyser och faktaunderlag. Jenny: ”Vi bjuder in till fortsatt gott samarbete för att driva förändring”.

 

Bland talarna fanns Max Grym och Samir Halimanovic från IUC Syd som båda är engagerade i satsningar inriktade på att stärka en sund och hållbar livsmedelssektor i Skåne. Samir berättade om ett projekt som undersöker hur man bättre kan utnyttja restflöden i livsmedelskedjan och hitta potential för nya affärsmöjligheter, och Max beskrev insatser inom Arbetsmarknadskunskap som ska säkra livsmedelsbranschens framtida kompetensförsörjning – hur attraherar vi ungdomarna till branschen?

Samir Halimanovic är projektledare i samverkansprojektet Cirkulärt utvecklingscentrum i Skåne som IUC Syd driver tillsammans med Livsmedelsakademin och Packbridge – läs om detta här.

Max Grym är kommunikatör inom Arbetsmarknadskunskap som är en länk mellan näringsliv och skola. Max är bland annat ute i skolorna för att väcka elevernas intresse för olika branscher, som livsmedelsbranschen – läs mer här.

Webbinariet ingick i Region Skånes webbinarieserie Skånska lärdomar om framtidens livsmedelssektor – läs mer här.

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Startskott för samarbete mellan Ingenjör4.0 och IUC-nätverket

Startskott för samarbete mellan Ingenjör4.0 och IUC-nätverket En ökad digital mognadsgrad, produktivitet, effektivitet och kundnytta samt en stärkt förmåga till en resurseffektiv och cirkulär produktion…

28 juni, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Ny föreläsning om Generation Z – premiär i Landskrona

När Tillväxt Landskrona bjöd in till träff i det treåriga projektet Framtidens kompetens var Linda Florén och Charles Hallworth, kommunikatörer…

22 maj, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Joakim Enquist intervjuas i Kommun & Näringsliv: "Vi får fart på företagens gröna och lönsamma omställning"

På IUC Syds kontor i Malmö är det tomt. Och kontorsplatserna är färre än de 25 medarbetarna. Förklaringen? Det mesta…

2 maj, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Sparbanken Skånes konjunkturrapport

Två gånger om året publicerar Sparbanken Skåne rapporten Skånsk konjunktur. Nu finns vårens rapport att ta del av i sin…

27 maj, 2024 — Lästid 1 min