Det spännande företaget Protega i Trelleborg har sedan länge legat i framkant med sina miljövänliga brandskyddsfärger. Miljö, hållbarhet och kvalitet har fått gå före pressade priser. Man har också konsekvent satsat på att lyfta medarbetarna och låta deras kompetens breddas och växa.
Protega har tillverkat svenskt brandskydd i absoluta världsklass sedan 1988, och Helen Klittbo, ägare och ansvarig för marknad och export, har haft en ledande roll i företagets intensiva utvecklingsresa.
Helen Klittbo vid en utvecklingsugn. Här har man gjort ett brandprov och man kan se hur Protegas
brandskyddsfärg expanderar vid brand till ett isolerande skumskikt.
”Jag ser betydelsen av att ta in bollplank utifrån, få kunskap och inspiration att driva på våra utvecklingsprojekt. Vi har genom åren fått hjälp av IUC Syd som kunnat guida oss och ge tips om vilka möjligheter som finns och vi har också fått stöd i att verkligen strukturera, slutföra och följa upp våra projekt.”
Pandemin satte fart på digitala lösningar
När marknaden dämpades under pandemin lade Protega direkt upp en strategi för att växa sig ur svackan genom att öka sin kompetens inom digitalisering, både inom produktion och marknad.
Helen Klittbo deltog bland annat i en seminarieserie om e-handelslösningar, arrangerad inom projektet Spira Skåne. Föredragshållaren Magnus Theander gick sedan in som Spira-coach för Protega som fick vägledning för att utvärdera affärssystemet Monitor med fokus att på bästa sätt integrera e-handelslösningar.
I arbetet med kontinuerlig kompetensutveckling kunde Protega också få stöd i projektet CoSkill. Flera medarbetare har exempelvis fått utbildning i Sharepoint som ger en bra struktur för datalagring och kommunikation. För produktionen finns en plan för successivt ökad automatisering.
Pandemin skapade också ett behov av en snabb förändring av säljarbetet, från fysiska besök till digitala säljmöten. ”Det handlar inte bara om att klara av tekniken och koppla upp sig till ett digitalt möte. Genom CoSkill fick vi utbildning i digital försäljning. Säljarna behöver förstå hur man skapar interaktivitet och hur man får de andra att aktivt delta i säljmötet.”
Hållbarhetsprojekt engagerar alla i företaget
Ökad hållbarhet går som en röd tråd genom hela Protega. Företaget har gjort en energikartläggning och är nu igång med ett hållbarhetsprojekt som engagerar alla i företaget. Ett fantastiskt resultat är att man sedan 2019 har lyckats minska förbrukningen av processvatten med 83 %.
”Vi gjorde en ’Protegadag’ med samtliga anställda där vi tillsammans jobbade med frågan Hur ska Protega bli ett hållbart företag i framtiden? Det var verkligen ett högt engagemang från alla och dagen resulterade i en lång lista med idéer att ta med i vårt strategiarbete.”
Du är här för att hjälpa oss att utveckla Protega
Tillit till medarbetarnas kompetens ger engagemang och tillväxt
Protega ligger på en tillväxttakt runt 20 % per år, och det första kvartalet 2022 var det bästa någonsin. Helen Klittbo ser detta som ett kvitto på den tydliga filosofin att utnyttja kunskapen och kompetensen hos varje medarbetare. ”Vi ser hur medarbetare växer genom tillit och förtroende. Vi säger ’Du är här för att hjälpa oss att utveckla Protega. Du har kunskapen om hur vi kan arbeta smart, arbeta bättre i morgon än idag’. Och smart produktion är för oss en grön och hållbar produktion”.
Med denna smarta produktion och med en strategisk satsning på ökad automation räknar Helen med att man ska kunna dubblera produktionen på tre år. De sex medarbetarna i produktionen kommer förmodligen inte bli fler, men de kommer att arbeta annorlunda, med ny teknik. Och de kommer i linje med företagets filosofi vara med att utveckla företaget framåt.