AMK inspirerar era framtida medarbetare

8800 ungdomar har med hjälp av AMK fått upp ögonen för industrin som en spännande framtida arbetsplats.

Under året som gått har Arbetsmarknadskunskap hållit lektioner med ca 8800 ungdomar runt om i Skåne. Eleverna har fått veta i vilka branscher och yrken det finns gott om jobb, vad ni arbetsgivare förväntar er av en anställd och att det finns flera saker man kan göra redan under skoltiden för att öka sina chanser till arbete senare – allt för en bättre matchning på arbetsmarknaden.

Nu har skolorna slutat och sommarlovet tagit vid. För vissa elever väntar gymnasiestudier till hösten, för lite äldre ungdomar innebär skolavslutningen steget ut i arbete och självförsörjning.

Tyvärr är det alldeles för många som inte hittar en plats på arbetsmarknaden, samtidigt som många arbetsgivare skriker efter arbetskraft. Kanske känner du igen utmaningarna från din egen verksamhet och undrar hur ni ska nå era framtida medarbetare. ”Vi behöver anställa fler, men vi hittar inte rätt kompetens”, ”Hos oss finns det gott om arbete och möjligheter men det är ingen som söker sig hit.”, ”Vår bransch skulle behöva fler tjejer men vi vet inte hur vi ska locka hit dem.” Ja, ungefär så här låter det när vi pratar kompetensförsörjning med företag. Kanske känner du igen utmaningarna från din egen verksamhet och undrar hur ni ska nå era framtida medarbetare.

Våra kommunikatörer i Arbetsmarknadskunskap arbetar för att fler ungdomar ska göra studie-och yrkesval som matchar ert kompetensbehov. Det gör de bland annat genom inspirationslektioner för elever i åk 5 upp till och med sista året på gymnasiet. Utöver lektioner i Arbetsmarknadskunskap erbjuds branschföreläsningar som syftar till att visa på bredden och möjligheterna inom en rad bristbranscher. I dagsläget finns föreläsningar för elever i åk 8 och åk 9 med fokus på Industri och Teknik, Vård och Omsorg och Livsmedelsproduktion.

Som medlem hos IUC Syd bidrar du och ditt företag till arbetet med en hållbar kompetensförsörjning över tid genom att få fler ungdomar att fundera på sin egen framtid och få bättre kunskap om arbetsmarknaden. Tack!

Vi är måna om att regelbundet göra besök i olika verksamheter för att inhämta färsk information och spännande berättelser. Vill du visa upp ditt företag och prata kompetensförsörjning? Kontakta:
Charlotte Olsson,
Max Grym,

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min

Alla | IUC Kompetens

Vi söker klassrumskommunikatör till Arbetsmarknadskunskap

Tänk dig att du kliver in i ett klassrum fyllt med uppskruvade tonåringar. Du har två minuter på dig att…

25 maj, 2022 — Lästid 1 min

Alla | IUC Kompetens | IUC Medlem

Roligt besök hos vårt medlemsföretag Scandi Candy

Medlemsföretaget Scandi Candy gav oss på IUC Syd nöjet att besöka fabriken och följa arbetsprocessen. Scandi Candy, godisfabriken som drog…

6 september, 2021 — Lästid 1 min

IUC Kompetens

Nytt skolsamarbete i Skåne ska locka fler att välja framtidsyrken

Missmatchningen på arbetsmarknaden i Skåne är ett problem för både arbetsgivare och arbetstagare. Under våren görs en ny satsning, den…

21 april, 2023 — Lästid 3 min