South Baltic Digital Electromobility Enabling Services (SBEES)
Målet med SBEES är att förbereda södra Östersjöregionen för den storskaliga övergången till elfordon. Projektet kommer att utveckla en uppsättning digitala tjänster som kommer att vara nödvändiga för att driva utvecklingen av elfordonssystem framåt.
- En digital kartläggningstjänst som kommer att användas för att kartlägga laddningsbehov i olika delar av städer och samhällen samt den eleffekt som behövs för att möjliggöra denna laddning. Detta kommer att kartlägga behovet av laddning i både privat och offentlig laddningsinfrastruktur.
- En digital tjänst för kartläggning av kraft- och ellagringssbehov i batterier eller som bränslen som metanol eller vätgas.
- En digital tjänst för mätning av användningen av offentliga och halv-offentliga laddare, med hjälp av offentligt tillgängliga data. Dessa tjänster kommer tillsammans att underlätta planeringen av utbyggnaden av laddningsinfrastruktur.
- En digital tjänst för Vehicle-to-Grid (V2G) funktionalitet. V2G är en teknik som gör det möjligt att använda elbilsbatterier för att lagra el och leverera el under högbelastningstimmar från fordon till nätet.
Resultat:
Resultatet av projektet kommer att vara att medlemmar i målgrupperna kommer att kunna planera och förbereda sig för den storskaliga övergången till elfordon.
Övergången till elfordon kommer i slutändan att innebära ett fullständigt byte av alla fordon i alla länder. Situationen är mycket varierande i olika länder. SBEES kommer att hjälpa organisationer att lära sig om och planera för förändringen genom gränsöverskridande samarbete.
Projektperiod:
1/6 2024 – 31/5 2027
Kontakt:
Mats Larsson, IUC Syd, projektledare
Email:
Telefon: +46 733 552411
Partner:
- IUC Syd
- P Malmö
- Hochschule Stralsund
- Chargex
- Green Power Denmark
- Gdansk University of Technology
- DTU
- University of Klaipeda
- Ostfalia University of Applied Sciences
- City of Gdansk
Deltagande länder:
- Sverige
- Danmark
- Tyskland
- Polen
- Litauen
Projektbudgeten är 1 961 250,00 miljoner euro och samfinansieras från Interreg South Baltic-programmet 2021-2027 genom Europeiska regionala utvecklingsfonden.