Startskott för samarbete mellan Ingenjör4.0 och IUC-nätverket
En ökad digital mognadsgrad, produktivitet, effektivitet och kundnytta samt en stärkt förmåga till en resurseffektiv och cirkulär produktion. Det är målsättningen för samarbetet mellan fortbildningssatsningen Ingenjör4.0 och det nationella nätverket Industriellt utvecklingscentra (IUC-nätverket) som nu startar. Samarbetet ger grund för stärkta kompetenser som ökar företagens kapacitet att använda digitaliseringens möjligheter.
Stora industriföretag har kommit långt i användning av digitala verktyg och applikationer i sina verksamheter. För mindre tillverkande företag i Sverige är situationen ofta en annan. Den stora bristvaran är kompetens förklarar Camilla Dahlin som koordinerar samarbetet för IUC-nätverket:
– En digitaliserad produktion har potential i att skapa stora och nya värden för företagen. Men utan rätt kompetenser gör tekniken ingen nytta. Genom samarbetet med Ingenjör4.0 kan vi tillgängliggöra kompetensutveckling med spets från landets ledande lärosäten. Och detta i ett format som från start är utformat för att kunna ske parallellt med ordinarie arbete, säger Camilla Dahlin, vice vd på IUC Syd.
Digitala informationsträffar
Under hösten kommer ett 60-tal företag att erbjudas plats på fortbildningsprogrammet Ingenjör4.0. Startskottet för erbjudandet är digitala informationsträffar under slutet av augusti där företagen får mer detaljerad information om fortbildningsmodulerna, förutsättningarna för deltagande och om värdet för företagen och deras medarbetare.
– Ingenjör4.0 är en unik möjlighet för yrkesverksamma ingenjörer, erfarna montörer och produktionstekniker att fylla på med det senaste inom digitaliserad produktion – direkt från forskningen. Genom samarbetet med IUC-nätverket når vi de mindre företagen som är så viktiga för svensk industri, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid högskolan i Halmstad och projektansvarig för Ingenjör4.0.