Skräddarsydd utbildning blev ett lyft för Attraction Media

Ted Karlberg hade drivit sitt företag Attraction Media i Karlskrona i femton år när pandemin slog till och halverade den förväntade årsomsättningen på tre dagar. CoSkill blev räddningen.

Efter många år i Stockholm, med uppdrag för de stora drakarna i filmbranschen, på Europa Studios, återvände Ted till sina barndomstrakter för att fortsätta att driva sitt mediaföretag där. Det blev en stor omställning att jobba med film i en småstad och en utmaning att få till en bra budget med fler men mindre, kortare uppdrag.

Ted Karlberg: ”I mindre städer har man oftast inte så hög beställarkompetens. Det har gått bra, men det gäller att ha en riktigt stor verktygslåda och kunna göra mycket själv. Jag jobbar både med stillbild, film och ljud, jag regisserar, producerar, klipper – det kan vara svårt att få betalt för allt det man gör”.

Fantastisk skräddarsydd utbildning, på plats i Bryssel

Coronapandemin drabbade Teds företag snabbt och brutalt och halverade årsomsättningen på tre dagar. Genom kontakter på Blekinge Business Incubator (BBI) fick Ted information om projektet CoSkill och såg möjligheten att med stöd i CoSkill bredda sin kompetens för att komma in på en ny marknad där de större och mer långsiktiga uppdragen finns.

”Jag insåg att jag behövde mer kunskap om rollen som producent för att ha en chans att komma in i större projekt. Problemet var att hitta en passande utbildning. Någon färdig sådan fanns inte, så jag hörde av mig till en producent, en av mina kontakter i Stockholm, och så rullade det igång.” Resultatet blev en skräddarsydd utbildning och en studieresa till Bryssel.

”Vi skrev en utbildningsplan och skickade in den till CoSkill. Det blev en fantastisk, konkret skräddarsydd utbildning som innebar att jag följde med producenten ner till Bryssel och fick delta i planeringen av en film som ska spelas in där i sommar. Bättre utbildning kunde jag inte få.”

Utbildningen gav Ted insikter i hur man startar en produktion, hur man jobbar vidare och vilket ansvar man har i producentrollen. Den gav också ett utökat nätverk i branschen.

”Detta har inte öppnat dörrar för mig, det har öppnat stora portar!”

Genom samarbetet med branschkollegor i Stockholm har Ted knutit en mängd nya kontakter som nu kan leda till framtida jobb. Det handlar om riktigt stora projekt, både inom dokumentärfilm och spelfilm.

”Detta har inte öppnat dörrar för mig, det har öppnat stora portar och nya spännande samarbeten. Vi har produktioner på gång här i Karlskrona och jag har skapat ett kluster med folk inom både musik- och filmbranschen. Jag kan nu planera för långsiktiga uppdrag, och jag är med och skapar jobb till andra kollegor. Det är verkligen jätteroligt. Och det hade inte hänt utan CoSkill, inte utan veckan med producenten och min praktiska utbildning i Bryssel”.

Fördel med att ha Karlskrona som bas inför nya engagemang i filmer och projekt

Ted Karlberg ser nu helt andra möjligheter att bygga upp en bas i Karlskrona. Han har bland annat fått förfrågan om att vara delproducent i två långfilmer. Ett nytt stort pilotprojekt kring VFX (visual effects) är också på gång tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola. Industrin är i behov av simuleringsmiljöer och kan dela studio och forskningsmöjligheter i en VP-anläggning (virtual production studio).

Jag vill uppmana unga i branschen att kontakta filmbolagen

”Kreativa satsningar lockar unga människor hit och nu finns här flera projekt på gång. Jag ser fördelen med att ha min bas i Karlskrona, att bo här som producent, ha digitala möten och fysiska träffar när det behövs. Jag vill uppmana alla unga i branschen att ringa upp de ledande filmbolagen – de tar emot! Det bästa är att få praktik på plats, som jag fick. Och branschen behöver både filmarbetare, fotografer, ljudtekniker, producenter och regissörer.”

Vill du veta mer om CoSkill? Läs mer här.
Kontakt på IUC Syd: Richard Greyling, 
Läs mer om Attraction Media

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Delta i undersökning om företagens cirkulära omställning

Vilka svårigheter och utmaningar möter du och ditt företag i den cirkulära omställningen? Nu kan du vara med i en…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Nyhetsinslag från P4 Malmöhus: Behöver 30 000 nyanställda – syrsor lockbete

Alldeles nyligen följde P4 Malmöhus med IUC Syd och Arbetsmarknadskunskap till Bjärehovsskolan i Lomma. Där pratade de jobb, studier och…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

12 mars, 2024 — Lästid 6 min