Nyexade akademiker ska hjälpa företag med cirkulär omställning i nytt projekt

Nu går startskottet för det nya projektet UTSICT (Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt), som syftar till att hjälpa små och medelstora tillverkningsföretag (SMF) i Skåne att anpassa sig till en cirkulär ekonomi och främja hållbar tillväxt – med hjälp av akademisk spetskompetens.

Projektet, som löper över tre år, ger deltagande företag möjlighet att effektivisera sin resursanvändning, utveckla innovativa affärsmodeller, och införa ny teknik för att ta viktiga steg mot hållbarhet och skapa cirkulära produkter och tjänster.

På kort tid behöver tillverkande företag kraftigt minska sina klimatavtryck genom hela värdekedjan, samtidigt som det finns en osäkerhet kopplad till den gröna omställningen hos många SMF. Dessutom brottas företagen med resurs-och kompetensbrister. Den beprövade KTP-metoden (Knowledge Transfer Partnership), som framgångsrikt har använts i Storbritannien, kommer att användas för att motverka dessa hinder.

Genom metoden får de deltagande företagen tillgång till expertis i form av nyutexaminerade akademiker, akademiska coacher och industriella affärsexperter med gedigen erfarenhet av cirkulär omställning. De nyexade blir anställda som KTP-projektledare av IUC Syd, som delar på kostnaden med företagen. Det här fördelaktiga upplägget är utformat för att påskynda företagens omställningsprocess, stärka deras konkurrenskraft och bidra till en hållbar utveckling.

För de nyexaminerade akademikerna innebär projektet en unik möjlighet att arbeta nära företagsledningen och driva omställningsprojekt under en sex månaders anställning. Målet är även att en del av KTP-projektledarna blir rekryterade till de deltagande företagen efter projektet. Ett tidigare KTP-projekt i Skåne resulterade i att fem av de sex då deltagande företagen valde att anställa några av de unga akademikerna.

UTSICT är ett samarbete mellan IUC Syd, Lunds Universitet, Malmö Universitet, Högskolan i Kristianstad, Malmö Stad, Lunds Kommun, Kristianstad Kommun, Helsingborgs Stad och Region Skåne.

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Kajsa förstärker teamet bakom Arbetsmarknadskunskap

Vi hälsar Kajsa Lundqvist välkommen till oss på IUC Syd. Efter introduktion och utbildning kommer Kajsa snart ge sig ut…

9 september, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Kundcase: Inission Syd fick stöd att automatisera tidskrävande arbetsmoment

”Vi har hittat en rimlig nivå att göra en förstudie på. Vi sätter stort värde på presentation vi fick. Den…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

Alla

IUC Syd och Industrimässorna Öresund i nytt partnerskap

IUC Syd har nyligen startat ett partnersamarbete med Livexpo/Industrimässorna Öresund 2025. Som den företagsstödjande aktör IUC Syd är med målsättning…

17 september, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Kostnadsfritt stöd att automatisera Pack & Plock i Produktionsboosten

Vilken del av ert pack & plock kan ni automatisera? Automatiserade lösningar för att hantera pack och plock, vi kallar…

4 september, 2024 — Lästid 3 min