Hur kan affärsmodeller utvecklas utifrån ett hållbarhetsdriv?

I projektet ’Praktiskt verktyg för hållbarhetsdriven affärsmodellsinnovation’ studerar IUC Syd, tillsammans med akademin och näringslivet, affärsmodeller utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Under två dagar i november 2021 samlades projektets olika samverkansparter till en konferens för att presentera och diskutera hur affärsmodeller kan utvecklas och förändras utifrån hållbarhet som en drivkraft till nya affärsmöjligheter.


Projektgruppen samlad till konferens i Köpenhamn

En kombination av teoretisk ansats och praktisk erfarenhet
Aalborg University Business School och VIA University college stod för den akademiska expertisen. Baserat på forskning presenterade de exempel på modeller för kartläggning av värdekedjor och på samspelet med de tre hållbarhetsprinciperna (ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet). Med på konferensen fanns också medlemsföretag från IUC Syd och IUC Halland som beskrev hur de praktiskt arbetat med sina strategier och affärsmodeller.

Utmaningen i att balansera teori och praktik
En viktig insikt från konferensen är betydelsen av att balansera de mer teoretiska och akademiska diskussionerna kring begreppet affärsmodell, med de små och medelstora företagens förutsättningar att konkret arbeta med hållbarhetsdriven affärsmodellsinnovation.

Projektet arbetar nu vidare med utveckling av metod och modell. Målet är att genomföra pilottester under våren 2022. Små och medelstora företag bjuds in till workshoppar där man får hjälp att kartlägga sina affärsmodeller och att utifrån hållbarhetsperspektiv se på nya affärsmöjligheter och därmed förändra eller utveckla affärsmodellerna.

För mer information om projektet och om hur ni kan utmana era affärsmodeller ur ett hållbarhetsperspektiv, kontakta projektledare Samir Halimanovic.

Projektledare på IUC Syd: Samir Halimanovic,

Finansiärer: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Förbered ditt företag och dina medarbetare Med automationschecken kan du få stöd att rusta ditt företag inför framtida investeringar i…

22 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Delta i undersökning om företagens cirkulära omställning

Vilka svårigheter och utmaningar möter du och ditt företag i den cirkulära omställningen? Nu kan du vara med i en…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Ny order till ESS för framgångsrika Examec

Vårt medlemsföretag Examec i Tomelilla har tagit hem en ny order till ESS. Det handlar om en ovanlig typ av…

23 april, 2024 — Lästid 2 min