Gebo Snickerier i Ystad tillverkar dörrar i trä till byggmarknader i hela Sverige. Företaget vill ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå och har deltagit i Kickstart Hållbarhet inom Omställningslyftet.
Sex företag deltog under Kickstart Hållbarhet som arrangerades av IUC Syd inom Omställningslyftet. En mix av fysiska och digitala träffar där deltagande företag fick en chans att ta sitt hållbarhetsarbete till nästa nivå. Kickstart Hållbarhet ger deltagarna verktyg, kunskap och inspiration att arbeta praktiskt med hållbarhet. Anna Olsson, Gebo Snickerier deltog i Kickstart Hållbarhet och menar att deltagandet gett bekräftelse på att de är på rätt väg samt nya tanker om vägval framåt.
Precis som namnet antyder, en rivstart in i det vi alla behöver ta tag i. En bra mix av företag där en del redan kommit en bit på vägen, en del var i början. Mycket fria diskussioner under lite ledning ändå så att vi höll ihop det. Har absolut gett både bekräftelse på att vi är på rätt väg samt nya tanker om vägval framåt.
Bengt Gebert, IUC Syd, var en av affärscoacherna under Kickstart Hållbarhet.
Deltagarna i Kickstart Hållbarhet.
– Det finns en nytta med att ta del av andra medverkande företags frågeställningar och utmaningar. Företagen fick individuella träffar för att kunna borra djupare i enskilda företagsutmaningar. En del hade mer komplexa problem och andra hade mindre frågeställningar. Det är allt från hantering av transporter och styra flödet av gods, tryckluftssystem som pyser som exempel, säger Bengt Gebert.
Fick företagen några AHA-upplevelser?
– Många inser att man gjort mer än man tror och vi ser ett stort engagemang hos företagen. En del har sett över belysning och värme i lokaler, sett över möjligheter att återvinna värme från maskiner, åtgärdat pysande tryckluft och maskiner på Stand-by som annars tar mycket energi. Vi ser att det finns en motivation i att arbeta med hållbarhet för ökad affärsnytta.
Anna Olsson, Gebo Snickerier, en av deltagarna i Kickstart Hållbarhet.
Vad gör ni på ert företag?
– Gebo Snickerier AB tillverkar dörrar i trä till byggmarknader i hela Sverige. Vi gör dörrar till bostäder, garage, förråd, stall och alla möjliga andra ändamål. Vi är duktiga på båda standard och specialmått och kundanpassade lösningar.
Hur upplevde ni projektet Kickstart Hållbarhet? Har det gett er något?
– Precis som namnet antyder, en rivstart in i det vi alla behöver ta tag i. En bra mix av företag där en del redan kommit en bit på vägen, en del var i början. Mycket fria diskussioner under ledning så att vi höll ihop det. Kickstart Hållbarhet har absolut gett både bekräftelse på att vi är på rätt väg samt nya tanker om vägval framåt.
Var det några specifika frågor ni tog upp?
– Att hållbarhet inte bara handlar om det gröna arbetet. Vi fick själva och tillsammans i små grupper resonera om olika delar av hållbarhet och vad ett hållbarhetsarbete kan omfatta. Det är bredare än vad man tror!
Varför är hållbarhet viktigt för er?
– Alla i samhället behöver göra en omställning och för oss företagare är det ännu viktigare då det vi gör, gör skillnad för många fler. Det behöver inte vara dyrt och krångligt, börja med de lätta frukterna och se vilken affärsnytta ni kan få av det.
Vad har ni för mål med ert hållbarhetsarbete?
– Att kunna visa för kunderna vad vi säljer och varför vi valt de komponenterna vi har. Att kunna bidra till samhället samtidigt som vi drar nytta av gröna investeringar.
Har ni några bra tips till andra företag som vill komma i gång med sitt hållbarhetsarbete?
– Avdramatisera det. Börja resonera kring de frågor som ni brinner för själva och se vad som går att förbättra där. Sedan finns det mycket hjälp att få med hur man går vidare.
Vad ser ni som största utmaningen gällande hållbarhet i er bransch?
– Att öka återanvändbarheten – finns det sätt att ge våra dörrar ett andra, ett tredje liv?
Har projektet lett till ökad kunskapshöjning inom hållbarhet?
– Hållbarhet är brett och för vår del har det viktigaste projektet landat i att vi ska bidra till lägre effektuttag under de kritiska timmarna på dygnet. Detta kommer att gagna samhället och gagna oss då vi har effektabonnemang. Vi håller för närvarande på att sammanställa ett ”test”-protokoll för att se vilka maskiner, utsugsfläktar etc som ger vilka värde. Än så länge är det där vår kunskapshöjning ligger och vi räknar med att detta ska bidra till hållbarhetsarbetet på bra sätt.