Elever i åk 8 fick matnyttig kunskap om livsmedelsbranschen

Ett nytt samarbete mellan IUC Syd/Arbetsmarknadskunskap och Vattenhallen Science Center gör att fler ungdomar får upptäcka livsmedelsbranschen ur olika perspektiv – produktion, innovation, hållbarhet och inte minst arbetsmarknadens behov. Under fyra fullspäckade dagar i oktober besökte ca 400 elever i åk 8 Vattenhallens lokaler där de bjöds på allt ifrån robotprogrammering och inspirationsföreläsningar till insektsprovning och en promenad genom tarmen.

Med hjälp av innovation och teknik omskapar vi vad och hur vi äter. Vi vet inte hur framtidens mat kommer att se ut. Kanske odlar vi all vår gurka under marken, äter sallad på tång från havet och grillar 3D-printat kött. Vad vi med säkerhet vet är att det behövs många fler som väljer yrken inom livsmedelsproduktion, att det finns en mängd olika yrken som passar olika intressen och drivkrafter, men att fler måste få kännedom om alla spännande möjligheter.

Ett fartfyllt upplägg som uppskattades av besökarna

IUC Syd/Arbetsmarknadskunskap och Vattenhallen Science Center jobbar på olika sätt med barn och unga för att väcka deras nyfikenhet på framtiden. I det nya samarbetet tog man det bästa hos de båda aktörerna, skapade ett format där kunskap om livsmedelsbranschen lyfts in i ett arbetsmarknadssammanhang och bjöd sedan in skolklasser till ett fullspäckat program.

Under besöket på Vattenhallen fick eleverna chansen att ta reda på mer om hur jobb och kunskaper hänger ihop med hur vi lever, äter och skapar en hållbar miljö. Inspirerande föreläsningar och dialog varvades med praktiska experiment och aktiviteter. Programmet innehöll Tarmkanalen och matens väg genom kroppen, Robotprogrammering och AI, Livsmedelskedjan samt Jorden och klimatet genom tiderna – ett upplägg som var mycket uppskattat av såväl elever som pedagoger.

Jag tycker att dagens aktiviteter var väldigt intressanta. Man fick en annan syn på hur samhället faktiskt fungerar och hur många yrken som verkligen krävs!” Elev i åk 8

 

Max Grym, kommunikatör för Arbetsmarknadskunskap, du har genomfört 28 miniföreläsningar på fyra dagar, berätta!

”Det var magiskt kul att prata mat med ungdomar – vilka problem vi behöver lösa regionalt, nationellt och globalt. De här ungdomarna är mer medvetna om hållbarhet och miljö än många vuxna. Däremot har de sämre koll på arbetsmarknadens behov. Vi har t ex ett underskott på tusen personer bara inom naturbruk i Skåne och industrin skriker efter folk. Det blev en aha-upplevelse för eleverna när vi resonerade kring att teknikutvecklingen gör att det dessutom tillkommer nya yrken. Vilka möjligheter det innebär för dem framöver!”

Finansiärer: Sparbanken Finn via projektmedel och Region Skåne via grundfinansiering.

Kontakta oss – vi berättar gärna mer:

Vill du och ditt företag säkra er framtida kompetensförsörjning? Vill ni att fler ungdomar ska få kunskap om er bransch? Då finns möjligheten att finansiera en föreläsning eller hel dags program – och dessutom få följa med ut och prata direkt med ungdomarna. Ta gärna kontakt med Annhild eller Max här nedan.

Kommunikatör Arbetsmarknadskunskap

Max Grym

Kommunikatör Arbetsmarknadskunskap

Min styrka på jobbet är att jag finner mig i alla rum och älskar kraften i möten med människor.

En dold talang jag har är att jag brygger magisk öl i skymundan, lite som en bryggarninja!

Kontaktuppgifter

IUC Kompetens

0707-73 56 55

Annhild Månsson

IUC Kompetens

Min styrka på jobbet är att se det stora perspektivet på saker och ting. Jag har lätt för att knyta ihop och se sammanhang och är nyfiken på hur allt hänger ihop och fungerar.

Något inte alla vet om mig är att jag har sjungit en hel del opera, men nu är det mest bakverk och trädgårdsarrangemang som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0707-73 56 55

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

”Det behövs nya utbildningsformer för anställda inom industrin”

Den gröna och digitala omställningen bidrar till ett omvandlingstryck som väsentligt påverkar framtida kompetensbehov. Världen förflyttar sig snabbt, men hänger…

25 januari, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Sök affärsutvecklingscheckar och öka er konkurrenskraft

Ska ni förverkliga nya planer inom digitalisering, hållbarhet eller internationalisering? Ta chansen att söka affärsutvecklingscheckar som kan bidra till att…

6 februari, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Framtiden är spårbar – utbildningsserie med fokus på spårbarhet och det digitala produktpasset

Chalmers Industriteknik bjuder in till en utbildningsserie som ger dig bättre koll på vad som menas med spårbarhet och digitala…

15 februari, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Vad gör du med 200 000 kronor i produktionsboosten ”extra allt”?

Föreställ dig att ditt företag får en produktionsboost för runt 200 000 kronor. Vad skulle du göra då? Vilka produktionsproblem…

15 februari, 2024 — Lästid 2 min