Debattartikel: Skånsk industri lämnas i sticket när regeringen sviker löftet om högkostnadsskydd

En dryg vecka. Så kort tid tog det innan den nya regeringen bröt sitt löfte i Tidöavtalet om ett högkostnadsskydd för elen. Vi välkomnar förvisso att ett elprisstöd riktas mot Skåne. Men med en kall och vindstilla vinter som väntar runt hörnet är vår farhåga att vi kommer att se elpriser uppemot femkronan. Då gör 79 öre en liten skillnad för våra medlemsföretag. Förpackningsindustrin och små- och medelstora industrier i Skåne, behöver ett utlovat högkostnadsskydd – inte svikna Tidö-löften.

Debattartikel publicerad i Skånska Dagbladet 2022-11-09

Våra gemensamma organisationer samlar över 250 organisationer och företag. Varje dag och vecka jobbar vi nära företagen som vill bidra till tillväxt, fler jobb och leda den gröna omställningen. I vårt jobb ser vi också hur fler företag, i spåren av pandemins effekter, ser över nya former för sin produktion, logistik och tillgång till insatsvaror.

För Skånes och Sveriges del skapar detta förutsättningar för bolagsverksamheter att återvända hem. Men denna positiva utveckling riskerar att gå förlorad när grunderna för en konkurrenskraftig tillverkning, det vill säga tillgång till en fossilfri, trygg och stabil elförsörjning och stabila elpriser, idag saknas.

Vår förhoppning var därför att regeringen skulle göra allvar av Tidöavtalets löften om ett högkostnadsskydd för elen. Men tyvärr kommer företagen att fortsatt se hur elpriserna åker berg- och dalbana och urholkar möjligheterna till en konkurrenskraftig produktion. Det går inte att anpassa varuflöden, logistik och produktion efter hur vindarna blåser eller vilka gaskranar som Ryssland väljer att vrida åt.

Till skillnad från beskedet om ett elprisstöd skulle ett högkostnadsskydd göra det enklare för företagen att hantera prisökningar på flera hundra procent, som många av våra medlemmar vittnar om. Samtidigt behöver industrin också fortsatt energieffektivisera och fånga energitjuvarna som gör att energipriserna kan hållas på låga nivåer för alla.

Men utan ett högkostnadsskydd riskerar, i grunden livskraftiga, bolag att slås ut. Det vill vi till varje pris undvika. När industribolag tvingas läggas ner så kommer de väldigt sällan tillbaka. Det riskerar jobben och välståndet i Skåne och i Sverige.

Det är varken rättvist eller ekonomiskt försvarbart att skånska tillverkande bolag ska betala det högsta priset för nedlagd planerbar baskraft eller Rysslands krig i Ukraina.

Vi förväntar oss att regeringen ritar om elprisstödet och återkommer med ett riktigt högkostnadsskydd. Och det är bråttom. En kall vinter väntar alldeles runt hörnet.

Camilla Dahlin, tillförordnad VD
Industriellt utvecklingscentrum Syd

Marie M Lavsen, VD
Packbridge

Kontakt:

Vice VD

0761-85 81 68

Camilla Dahlin

Vice VD

Mina styrkor på jobbet är att jag är väldigt strukturerad och tävlingsinriktad! Jag är som skarpast och mest effektiv kl 05 på morgonen!

Något inte alla vet om mig är att jag har vunnit SM guld i både basket och friidrott.  Jag är även mästare på Gocart!

Kontaktuppgifter

  • 0761-85 81 68

Kommunikationsansvarig

0734-024 070

Joachim Graetsch

Kommunikationsansvarig

Kontaktuppgifter

  • 0734-024 070

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

IUC Syd i media

Nyhetsartikel: Lund kan få ett industrins hus

Nyhetsartikel i Skånska Dagbladet. ”Företaget IUC Syd vill anlägga ett Industrins hus i Lund, men för att klara av det…

30 januari, 2022 — Lästid 1 min

Alla

Ställ ut med IUC Syd på Elmia Subcontractor 14-16 november 2023

Elmia Subcontractor är norra Europas ledande underleverantörsmässa, en mötesplats för företag inom tillverkande industri, deras kunder och leverantörer. Under ett…

23 mars, 2023 — Lästid 4 min

IUC Projekt

Erbjudande: 52 timmar kostnadsfri coachning som skapar värde för resultaträkningen och klimatet

Den gröna omställningen öppnar nya möjligheter med start i affären. Men hur ser vägen ut och vilka beslut behöver små-…

9 mars, 2023 — Lästid 2 min

IUC Medlem

Medlemserbjudande: 52 timmar kostnadsfri coachning i produktionsutveckling i Industrins hus

Vi bjuder nu in våra medlemmar till Industrins hus i Lund, vår fysiska miljö för produktionsutveckling, innovationer och nya affärer…

8 mars, 2023 — Lästid 2 min