Debatt: Vackra ord i Tidöavtalet – men skånsk industri behöver svar här och nu

Debattartikel: Det står klart att arbetslinjen och grön tillväxt står högt upp på den nya regeringens agenda. Det är en god start. Men det får inte stanna vid vackra ord. Tvärt om frågar vi oss om den nya regeringen ser allvaret i situationen för tillverkande bolag i Skåne.

Debattartikel publicerad i Kristianstadsbladet 2022-11-05

Våra medlemsföretag, små- och medelstora industribolag och förpackningsindustrin i Skåne, ser hur elpriserna åker berg- och dalbana och urholkar möjligheterna till en konkurrenskraftig produktion. Det går inte att anpassa varuflöden, logistik och produktion efter hur vindarna blåser eller vilka gaskranar som Ryssland väljer att vrida åt. Inte heller går det att på kort varsel att hantera prisökningar på flera hundra procent, som många av våra medlemmar vittnar om.

Om ingenting görs riskerar, i grunden livskraftiga, bolag att slås ut. Det vill vi till varje pris undvika. När industribolag tvingas läggas ner så kommer de väldigt sällan tillbaka. Det riskerar jobben och välståndet i Skåne och i Sverige.

För våra bolag här i elområde 4 är det därför särskilt viktigt att högkostnadsskyddet skyndsamt kommer på plats. Det är varken rättvist eller ekonomiskt försvarbart att skånska tillverkande bolag ska betala det högsta priset för nedlagd planerbar baskraft eller Rysslands krig i Ukraina.

Samtidigt är det viktigt att se över incitamenten som påskyndar energieffektivisering och den gröna omställningen i industrin. Det kan skapa flertalet positiva effekter. Dels mindre klimatavtryck, mindre utsläpp och en mer hållbar produktion. Dels lägre kostnader för elnotorna för alla.

Pandemin har satt i gång många processer där industrin ser över nya former för sin produktion, logistik och tillgång till insatsvaror. För Skånes och Sveriges del skapar detta förutsättningar för bolagsverksamheter att återvända hem. Men denna positiva utveckling riskerar att gå förlorad när grunderna för en konkurrenskraftig industri, det vill säga tillgång till en fossilfri, trygg och stabil elförsörjning, idag saknas.

Våra företag vill bidra till tillväxt, fler jobb och leda den gröna omställningen. Men då krävs politiska lösningar som gör att skånsk industri kan överleva här och nu.

Vi hälsar därför Sveriges nya energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari välkomna till Skåne. Vi ser fram emot konstruktiva samtal med målsättningarna att stärka förutsättningarna för en hållbar och stark tillväxt i skånska och svenska industribolag.

Kontakt:

Vice VD

0761-85 81 68

Camilla Dahlin

Vice VD

Mina styrkor på jobbet är att jag är väldigt strukturerad och tävlingsinriktad! Jag är som skarpast och mest effektiv kl 05 på morgonen!

Något inte alla vet om mig är att jag har vunnit SM guld i både basket och friidrott.  Jag är även mästare på Gocart!

Kontaktuppgifter

  • 0761-85 81 68

Kommunikationsansvarig

0734-024 070

Joachim Graetsch

Kommunikationsansvarig

Kontaktuppgifter

  • 0734-024 070

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

IUC Syd i media

IUC Syd och Enersize skickar in gemensam projektansökan om energibesparingar i industrin

”Myndigheterna i Sverige och Europa letar lösningar och beskriver situationen som kraftigt ansträngd. ”Det finns risk att elen inte räcker…

10 november, 2022 — Lästid 1 min

Alla

Sparbanken Skånes konjunkturrapport

Två gånger om året publicerar Sparbanken Skåne rapporten Skånsk konjunktur. Nu finns vårens rapport att ta del av i sin…

27 maj, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Ny föreläsning om Generation Z – premiär i Landskrona

När Tillväxt Landskrona bjöd in till träff i det treåriga projektet Framtidens kompetens var Linda Florén och Charles Hallworth, kommunikatörer…

22 maj, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Joakim Enquist intervjuas i Kommun & Näringsliv: "Vi får fart på företagens gröna och lönsamma omställning"

På IUC Syds kontor i Malmö är det tomt. Och kontorsplatserna är färre än de 25 medarbetarna. Förklaringen? Det mesta…

2 maj, 2024 — Lästid 2 min