Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel

Maten vi äter står idag för en betydande del av belastningen på klimatet – det betyder även att livsmedelssystemet är en del av lösningen. Så, hur kan livsmedelsnäringen adressera utmaningarna? Ett led i förändringen är att det ska bli mer mat av den mängd råvara som går in i livsmedelskedjan. Det kan vi bland annat göra genom att recirkulera dagens restflöden och låta dem bli resurser i framtidens livsmedelssystem.

Därför finns nu projektet cirkulär utvecklingshubb för livsmedel, en kraftsamling där fokus ligger på samarbete i gränslandet mellan företag, akademi och samhälle. Målet är just att utveckla kapacitet och på så sätt skynda på omställningen till ett cirkulärt hållbart livsmedelssystem där inga resurser går till spillo.

Fokusområden i hubben:


Kompetens & kunskap:
Vi undersöker livsmedelssystemets kompetensbehov & det existerande utbildningsutbudet, genomför kunskapslyft och engagerar studenter.

Test & infrastruktur:
Vi tittar närmare på kommunens infrastruktur, roll och insatser i företagens cirkulära omställning samt ser över tillgången till test-/demofaciliteter.

Marknad & affärsmodeller
Vi tittar närmare på cirkulära affärsmodeller och coachar företag med fokus på cirkulära affärer.

Pilotprojekt
Vi går samman med utvalda pilotprojekt och stöttar med experthjälp, nätverk och stöd för sidofinansiering /avknoppning.

IUC Syd projektleder arbetet i den cirkulära utvecklingshubben. I styrgruppen finns representanter från Packbridge, Region Skåne, Krinova och Livsmedelsakademin.

Cirkulära utvecklingshubben finansieras med hjälp av: