Boliden Bergsöe ökar synligheten hos framtida medarbetare tillsammans med Arbetsmarknadskunskap

I Landskrona återvinner Boliden Bergsöe dryga 50 000 ton bly från bilbatterier. Det gör företaget till Europas största återvinnare av blybatterier. Produktionskapaciteten behöver öka i takt med en ökad efterfrågan på bly i spåren av elektrifieringen. Avgörande för framgång är riktigt duktiga medarbetare. Det ställer krav på ett genomtänkt och långsiktigt attraktionsarbete. Det arbetet förstärker nu Boliden Bergsöe i samarbetet med Arbetsmarknadskunskap Skåne (AMK) och IUC Syd.

I slutet av 2023 torkade bläcket på kontraktet mellan Boliden och AMK. Bläcket innebär starten på ett långsiktigt samarbete för att öka ungdomars kunskap om det kommande yrkeslivet, möjliga karriärvägar och vilka jobb och roller industrin efterfrågar.

Vi har sedan länge ett stort engagemang för ungas möjligheter att snabbare få upp ögonen för vår bransch. Varje år tar vi emot mellanstadieelever och visar upp vår verksamhet för dem. Det engagemanget – och vår synlighet hos framtida medarbetare – förstärker vi nu i samarbetet med AMK.

Malin Hederström, HR-chef, på Boliden Bergsöe.

Vid sidan av breda och övergripande arbetsmarknadslektioner erbjuder AMK specifika branschföreläsningar. En sådan är inriktad på industri och teknik. Den är framtagen mot bakgrund av ett stort ointresse av att läsa gymnasieutbildningar som kan leda till jobb exempelvis som montör, CNC-operatör och automationstekniker. Lektionen är framtagen tillsammans med skånsk industri, däribland Boliden Bergsöe.

Industri och tekniklektionen – riktad till högstadieelever – är helt och hållet byggd på verkliga beskrivningar från hur det kan se ut i produktionsmiljöerna, vad och hur produkter tillverkas och medarbetarnas berättelser om sitt vardagliga jobb. Det ger oss en trovärdighet som smittar av sig i engagemang och nyfikenhet hos ungdomarna,

Linda Florén, en av tre klassrumskommunikatörer i Arbetsmarknadskunskap.

I samarbetet mellan AMK och Boliden Bergsöe kommer runt två hundra ungdomar som står inför sitt gymnasieval att få delta i en industri- och tekniklektion. Det skapar möjligheter för ungdomarna att få mer kött på benen och bättre kunskaper på alla de karriär- och utvecklingsmöjligheter som industrin i Landskrona och Skåne bjuder på. Därutöver kommer Boliden Bergsöe att få bredare och djupare insikter i hur unga tänker och vad de värdesätter inför sina studieval.

– Om vi ska kunna växa, fortsätta göra klimatnytta i vår blyåtervinning och skapa värde för våra kunder måste fler unga få upp ögonen för oss, säger Malin Hederström, Boliden Bergsöe.

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

IUC Syd och Industrimässorna Öresund i nytt partnerskap

IUC Syd har nyligen startat ett partnersamarbete med Livexpo/Industrimässorna Öresund 2025. Som den företagsstödjande aktör IUC Syd är med målsättning…

17 september, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Kundcase: Inission Syd fick stöd att automatisera tidskrävande arbetsmoment

”Vi har hittat en rimlig nivå att göra en förstudie på. Vi sätter stort värde på presentation vi fick. Den…

26 september, 2024 — Lästid 5 min

Alla

Kajsa förstärker teamet bakom Arbetsmarknadskunskap

Vi hälsar Kajsa Lundqvist välkommen till oss på IUC Syd. Efter introduktion och utbildning kommer Kajsa snart ge sig ut…

9 september, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Kostnadsfritt stöd att automatisera Pack & Plock i Produktionsboosten

Vilken del av ert pack & plock kan ni automatisera? Automatiserade lösningar för att hantera pack och plock, vi kallar…

4 september, 2024 — Lästid 3 min