Kundcase: Inission Syd fick stöd att automatisera tidskrävande arbetsmoment

”Vi har hittat en rimlig nivå att göra en förstudie på. Vi sätter stort värde på presentation vi fick. Den säljer in satsningen – inte bara till vår slutkund utan även intern till våra tekniker”.

Så summerar Mats Hansson, projektchef på Inission Syd, värdet av samarbetet med IUC Syd.  Genom coachning och en förstudie från IUC Syd fick vårt medlemsföretag Inission ett beslutsunderlag för att automatisera limning av en produkt till slutkund. Men stödet till Inission blev större än så. Lösningen öppnade företagets ögon för att automatisera andra arbetsmoment och att utveckla företagets automationskompetenser. 

Uppdraget till IUC Syd

En produkt som Inission levererar till slutkund kräver montering och limning av operatör. Ögonmåttet avgör när en lagom mängd trögflytande tvåkomponentslim fyllts på. När limmet sjunkit in är det dags för nästa dosering. Detta är ett tidsödande arbete som kräver koncentration och som är helt avgörande av operatörerens ögonmått.

Mats Hansson, Inission.

Mats Hansson från Inission Syd kontaktade IUC Syd efter ett erbjudande om coachning.

Mats Hansson, projektchef hos Inission kom till IUC Syd med en förfrågan om att utforska automatiserade lösningar som kan göra jobbet istället. Företaget förtydligade att lösningen måste ge exakthet i fyllnadsgraden och ett taktat flöde. Påfyllnad av den andra dosen skulle kunna ske automatiskt utan att en operatör skulle behöva stå och vänta.

Genomförande

IUC Syd kunde erbjuda Inission en lösning som gav Inission 52 timmar kostnadsfri och skräddarsydd coaching. Tillsammans med IUC Syd gjorde de bedömningen att det skulle räcka till en förstudie.

Syftet med förstudien, en del av metodiken i ”test-before-invest”, var att se om uppdraget var tekniskt genomförbart, få en uppfattning om möjliga inbesparingar, samt investeringskostnader. Förstudien bestod av flera delar och frågor som Inission behövde få svar på:

  • En presentation med olika alternativ på placering av robot och vad den skulle kunna ge oss
  • Grov offert för hårdvara och mjukvara
  • En film som demonstrerar hur den skulle kunna användas just i den här applikationen

Lägre tillverkningskostnad med bibehållen kvalitet

Inission fick en presentation som de kunde ta vidare till sin slutkund. Den visade ett sätt på vilket Inission skulle kunna erbjuda sin kund en lägre tillverkningskostnad med bibehållen kvalitet. Inission fick även en demovideo som visade möjligheterna att genomföra limarbete med hjälp av en robot och hur man hittar en z-ledd höjd på denna. Om produkterna inte är på samma höjd ska roboten kunna hantera var ifrån den ska släppa limmet.

Resultat

Inission har gått vidare och presenterat lösningen för slutkunden som har visat intresse för att gå vidare med satsningen. Innan det bli aktuellt ska Inission ta reda på hur mycket tid och pengar den här lösningen kan spara in, och hur låg tid det tar innan investeringarna är betalda.

Produkten det handlar om är helt nyutvecklad och produktdesignen förändras fortfarande. Under resans gång har det tillkommit ett moment som måste sättas in i den här limprocessen. Innan Inission kan göra fullständiga beräkningar måste produktdesigen vara helt färdig.

Pressfoto: Inissionmedarbetare i produktionsmiljö.

Pressfoto: Inissionmedarbetare i produktionsmiljö.

Nästa steg

Inission har investerat i två dragskåp som är förberedda för att kunna sätta robotarmen igenom och jobba inne i dragskåpen eftersom det är tvåkomponentslim som innehåller isocyanater. Om deras beräkningar stämmer har de full beläggning på roboten med den här produkten. Sedan återstår för Inissions medarbetare att bli bekväma med tekniken.

Eftersom de kör relativt mycket i små produktionsserier, alltifrån 15-100 st, krävs ett mått av flexibilitet. Roboten kanske kan göra fyra, fem moment. I kombination med en AI-lösning och kameraövervakning skapas ytterligare möjligheter.

Mats Hansson är projektchef på Inission Syd AB. Han berättar att lösningen och resultatet varit värdefullt för företaget, trots att företaget ingår i en större koncern.

Även om vi tillhör en stor koncern är vi inte mer än några i Malmö som jobbar med just processutveckling här. Genom IUC Syd har vi hittat en rimlig nivå att göra en förstudie på. Vi sätter stort värde på presentation vi fick. Den säljer in satsningen – inte bara till vår slutkund utan även intern till våra tekniker som inte har någon erfarenhet av denna typ av automatisering. Några av våra tekniker går kanske mer mot processteknik än produktteknik framöver, reflekterar Mats Hansson.

Han fortsätter:
– Vi har också väckt intresset hos två av våra berednings- eller produkttekniker för att se möjligheterna med mer automatiserade montage i vår box build. Inte bara det vi har tittat på nu. De ser också andra möjligheter nu när de kommer in i den världen. De ser att det är inte så avancerat.

Man behöver inte ha en ABB-robot och en tekniker från ABB som ska göra ett program, utan man får ett grundprogram gjort av en konsult och sen kan man själv, utifrån det, justera och bygga vidare ganska enkelt, avslutar Mats Hansson.

Detta är Inission:

  • Inission Syd är en av IUC Syds 130-talet medlemmar. Inission Syd är baserade i Malmö och Borås är en del av Inissiongruppen.
  • Företaget bedriver kontraktstillverkning B2B av elektronikprodukter, och bistår sina kunder med utveckling och produktion i relativt små serier.
  • De tillverkar kretskort, dvs fäster komponenter på ett mönsterkort så att det får en funktion.
  • Företaget kan även ta över kundernas slutmontage, så kallat box build. Det innebär att man sätter kretskortet i den produkt som ska ut på marknaden, funktionstestar och verifierar de krav och önskemål som är satta på den. I tjänsterna ingår även tredjepartslogistik, dvs direktleverans till slutkund.

Vill du veta mer om hur vi kan coacha och stötta ditt företag? Kontakta Christine Harde här nedan:

Medlemsansvarig

0733-50 30 11

Christine Harde

Medlemsansvarig

Mina styrkor på jobbet är min höga förmåga att kommunicera med människor och i synnerhet företagare. Tack vare mina erfarenhet av att själv driva företag har jag helt enkelt förståelse för helheten i att driva företag och allt vad det innebär. I övrigt är jag en glad, positiv och utåtriktad person som har nära till skratt och får andra att känna sig trygga i min närvaro!

Något inte alla vet om mig är att jag är en jäkel på att spela luftgitarr!

Kontaktuppgifter

  • 0733-50 30 11

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Kajsa förstärker teamet bakom Arbetsmarknadskunskap

Vi hälsar Kajsa Lundqvist välkommen till oss på IUC Syd. Efter introduktion och utbildning kommer Kajsa snart ge sig ut…

9 september, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Kundcase: AMAB Hydraul sparar en miljon per år i förbättrade inköp efter Produktionslyftet

AMAB Hydraul hade tillväxtplaner men förstod att det krävdes mer än ökad säljkraft för att fortsätta utvecklas och ta en…

3 september, 2024 — Lästid 7 min

Alla

Kostnadsfritt stöd att automatisera Pack & Plock i Produktionsboosten

Vilken del av ert pack & plock kan ni automatisera? Automatiserade lösningar för att hantera pack och plock, vi kallar…

4 september, 2024 — Lästid 3 min

Alla

IUC Syd och Industrimässorna Öresund i nytt partnerskap

IUC Syd har nyligen startat ett partnersamarbete med Livexpo/Industrimässorna Öresund 2025. Som den företagsstödjande aktör IUC Syd är med målsättning…

17 september, 2024 — Lästid 1 min