Bra samarbete i CoSkill: Stans & Press och Tre D Mekaniska kör gemensamma utbildningar

Med ett avstånd på bara ca 300 meter, och med flera gemensamma behov, har det varit naturligt för de båda företagen i Vilshult utanför Olofström att samarbete kring utbildningar inom projektet CoSkill.

Stans & Press och Tre D Mekaniska är båda moderna mekaniska verkstäder med produktionsområden som laserskärning, pressning, svetsning och maskinbearbetning.

De är företag som blickar framåt och som nu utnyttjar möjligheten att utbilda sina medarbetare för att stärka kompetensen inom områden som digitalisering, marknad och försäljning.

Avancerade utbildningar är svårt att erbjuda på egen hand
Helén Lundqvist som är projektsamordnare för CoSkill på Stans & Press ser stora fördelar med att samverka, inte minst när det gäller avancerade utbildningar där man tillsammans kan bilda en lagom stor grupp av medarbetare som behöver en viss utbildning.

– Vi är två företag som känner varandra sedan tidigare så det har varit lätt att samarbeta och se de gemensamma behoven. Vissa avancerade utbildningar hade förmodligen varit svåra att erbjuda på egen hand. Här på Stans & Press gjorde vi en inventering av vad vi ska koncentrera oss på och det handlar bland annat om att utbilda oss i affärssystemet och att bättre utnyttja det vi har.

 

Vi ska använda våra system effektivare och minska tid för administration

 

Man är också på gång med marknadsanalyser och att utveckla sin försäljningsteknik.
– Här pratar vi inte om traditionell säljutbildning utan mer om att kunna beskriva vad vi är duktiga på och förklara för kunden vilken typ av produktion de kan lägga hos oss och varför de ska välja oss, säger Helén och sammanfattar nyttan av att delta i CoSkill: – Vi ska använda våra system effektivare och minska tid för administration. Det ger oss mer lönsamhet.

 

Detta är rätt väg mot ökad automatisering
På Tre D Mekaniska ser Gay Johansson, en av grundarna till företaget, mycket positivt på företagets medverkan i CoSkill. Man kommer bland annat att kunna höja kompetensen för alla beredare samt några operatörer, både på grundnivå och på avancerad nivå.
– Det är roligt att kunna erbjuda medarbetare riktigt bra utbildningar, också i specialämnen där vi kan samverka med Stans & Press. En avancerad CAM-utbildning kommer att lyfta oss till en annan nivå. Innan var det mycket handknackande, detta är rätt väg mot ökad automatisering. Vi har tagit två utbildningssteg inom CAM, en beredningsdel och en strategidel.

En avancerad CAM-utbildning kommer att lyfta oss till en annan nivå.

Goda förhoppningar att hänga med i den framtida konkurrensen
Gay Johansson håller nu på med en sammanställning av vad digitalisering kan innebära för företaget. Man avvaktar vissa beslut i väntan på byte av server och därefter uppdatering av affärssystemet Monitor till nya G5. Om planerna går som han tänkt med utbildning i nytt affärssystem, och digitaliseringsprojekt inom revision och versionshantering kopplat till CAD och affärssystem, så har han goda förhoppningar om att Tre D Mekaniska kommer att hänga med i den framtida konkurrensen.

Deltagandet i CoSkill har varit smidigt
Både Stans & Press och Tre D Mekaniska är just nu mitt uppe i sina CoSkill-utbildningar som kommer att fortsätta under 2022. Helén Lundqvist och Gay Johansson är överens om att deltagandet i CoSkill har varit smidigt och fungerat väldigt bra. Medarbetarna som fått utbildning är nöjda och tycker att utbildarna är kunniga. Man ser det också som ett plus att man kunnat variera mellan online-utbildning och utbildning på plats.

Vill du veta mer om CoSkill? Läs mer här.
Läs mer om Stans & Press här
Läs mer om Tre D Mekaniska här

Dela via

FLER NYHETER SOM DU KANSKE GILLAR

Alla

Delta i undersökning om företagens cirkulära omställning

Vilka svårigheter och utmaningar möter du och ditt företag i den cirkulära omställningen? Nu kan du vara med i en…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Alla

Ny order till ESS för framgångsrika Examec

Vårt medlemsföretag Examec i Tomelilla har tagit hem en ny order till ESS. Det handlar om en ovanlig typ av…

23 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Förbered ditt företag och dina medarbetare Med automationschecken kan du få stöd att rusta ditt företag inför framtida investeringar i…

22 april, 2024 — Lästid 2 min

Alla

Wellotech från Helsingborg vinnare av Blixtlåset 2024 - tävlingen för unga innovatörer

I tuff nationell konkurrens kammade uppfinnarna Isabell, Hasan, Rasmus och Alexander från NTI Gymnasiet Helsingborg hem vinsten i svenska gymnasiemästerskapen…

12 april, 2024 — Lästid 1 min